Uveden izvođač u posao na dionici Seona-Orahovica

Potpisivanjem službenog zapisnika o uvođenju izvođača u posao, danas su počeli radovi na projektu sanacije i asfaltiranja puta između Banovića i Lukavca. Riječ je o dionici Seona-Orahovica, dvije povratničke mjesne zajednice koje graniče između općina Banovići i Lukavac.

Projekat zajedničkim finansijskim i drugim resusima implementiraju Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH, te općine Banovići i Lukavac. Sredstva u iznosu od 300 hiljada KM zajedno su obezbijedila tri investitora potpisivanjem Sporazuma kojim su definisali način implementacije projekta.

Projekat će se realizovati u nekoliko faza. Prva faza podrazumijeva sanaciju i asfaltiranje puta dužine 2.300 metara, a druga faza dodatnih 300 metara. Izvođač radova za prvu fazu je firma BALAGEM d.o.o iz Gradačca, dok će poslove predviđene u drugoj fazi obavljati firma RIAL-ŠPED d.o.o. Doboj Istok.

Treća faza projekta podrazumijeva nastavak, odnosno obezbjeđenje finansijskih sredstava za uređenje preostalih 1.150 metara, a kako je ranije dogovoreno, ona će biti obezbjeđena od strane Federalnog ministarstva raseljnih osoba i izbjeglica.

-„ Ovaj put je važna komunikacija jer skraćuje vrijeme putovanja naših građana sa područja mjesnih zajednica Aljkovići, Seona i Pribitkovići prema  centrima u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini; Tuzli, Lukavcu, Gračanici i veoma je važna zato što je puno privatnog i poljoprivrednog zemljišta vezano za ovu dionicu. Ova dionica je do sada održavana onoliko koliko se moglo, međutim vrijeme je učinilo svoje, ona je dosta zapuštena tako da implementacijom ovog projekta stvorit će se veoma bolji i kvalitetniji uslovi života mještana na ovim područjima“, – kazao je Amir Mrkonjić pomoćnik Općinskog načelnika.

Predstavnici firme Balagem danas su najavili da bi radna mehanizacija mogla biti na terenu do kraja ove sedmice, ukoliko sve bude teklo planiranom dinamikom.