Uz logorsku vatru i gitaru promovisana monografija pod naslovom “65 godina Odreda izviđača Plamen / Mijo Kerošević Guja Banovići” (1956-2021).

U okviru međunarodnog izviđačkog višeboja „Konjuh planinom“, u Banovićima je održana promocija monografije pod naslovom “65 godina Odreda izviđača Plamen / Mijo Kerošević Guja Banovići”. Monografija je jedan od načina da se obilježi 65. godišnjica postojanja ovog odreda upriličena ove godine u okviru obilježavanja Dana općine Banovići.

Izdavač monografije je JU „Centar za kulturu i informisanje“ Banovići, a autor i promotor Safet Berbić.

-„Knjiga je najstariji i najbolji monoment, najbolji spomenik jer se arhivira na nekoliko mjesta na svim meridijanima i na svim izohipsama i jedino se tako može sačuvati u svom izvornom obliku. Svi drugi spomenici, nažalost, podložni su devastiranju i rušenju“, – kazao je Berbić i istakao da mu je drago što je jedan ovakav projekat urađen iz više razloga. –„Jedan od  osnovnih razloga jeste taj da jedno udruženje, jedno sjajno udruženje kakvo jeste Odred izviđača „Plamen / Mijo Kerošević Guja“ Banovići postoji toliko dugo, od 1956. godine pa do danas, dakle punih 65 godina. To nije malo, to je tek deset godina manje nego što ima naš grad, Rudnik mrkog uglja Banovići, odnosno omladinska pruga Brčko-Banovići“, – dodao je Berbić i izrazio zadovoljstvo jer mu je pripala čast da upravo on bude autor.

Berbić se tokom svog obrćanja posebno zahvalio svima onim akoji su mu pomagali u realizaciji ovog zaista velikog projekta na kojem je radio još od februara ove godine.

Monografija sadržava jedan fini dokumentaristički presjek historije banovićkog pokreta od 1956. godine do danas, namjera je autora bila da to ne bude čisti suhoparni jezik jedne monografije, nego da joj se udahne duša time  što će se ona na svojevrstan način literalizirati i time učiniti prohodnijom i  čitljivijom.

Monografija sadrži čak više od 400 fotografija,  puno svjedočanstava, sjećanja najiskusnijih, najboljih i najodanijih  banovićkih skauta iz prve, druge pa i treće generacije koja i dan danas čuva ovu lijepu, svijetlu tradiciju izvidništva u Banovićima.