Uz stihove nastavljen program obilježavanja 5. Međunarodnih književnih susreta Lejla Avdić 2021.

U sklopu manifestacije 5. Međunarodni književni susreti “Lejla Avdić” 2021. u prostorijama Javne biblioteke Banovići upriličeno je čitanje poezije Lejle Avdić, sa ciljem očuvanja uspomena na njen lik i djela. Druženje uz stihove organizovano je u saradnji sa učenicima IX razreda O.Š. “Grivice” i O.Š. “Banovići”.

Međunarodne književne susrete podržava lokalna zajednica i upravo je Općina inicirala oživljavanje ovog kulturnog događaja, o čemu je nedavno razgovarano prilikom posjete načelnika dr. Bege Gutići ovoj Ustanovi.

Književni susreti su počeli 5. februara i trajat će do 20. marta 2021. godine, u okviru programa je predviđen niz kulturnih događaja. Konkursi za učešće u takmičarskom dijelu su otvoreni 5. februara i trajat će do 20. februara.

U narednom periodu slijedi nekoliko promocija knjiga, događaja na kojima će biti proglašeni najbolji u takmičarskom dijelu, književne tribine, događaji u okviru kojih će biti promovisana dječija književnost, muzičko-književni nastupi, književne radionice, olimpijade čitanja i završna manifestacija knježevnih susreta koja će se održati 20. marta 2021. godine.

Primarni cilj 5. Međunarodnih književnih susreta Lejla Avdić 2021. godine je afirmacija mladih kroz književno stvaralaštvo, očuvanje uspomene na lik i djelo rano preminule banovićke pjesnikinje Lejle Avdić,(1998-2012), afirmacija pisane riječi u najširem smislu, okupljanje mladih i talentovanih literarnih stvaralaca sa područja cijele Bosne i Hercegovine i izdavanje prigodne zbirke nagrađenih radova.

Prvi književni susreti „Lejla Avdić“ održani su 2014. godine. Ovu djevojčicu njeni sugrađani su poznavali kao kreativnu i hrabru pjesnikinju. Autorica je dvije knjige. Za života joj je objavljena knjiga pjesma “Kao san”, a druga zbirka “Imam san” štampana je dvojezično na bosanskom i na engleskom jeziku, a objavljena je posthumno.

 

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”2″ column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/02/Druzenje-uz-knjizevnost.jpg” image_id=”10479″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/02/Druzenje-uz-knjizevnost-2.jpg” image_id=”10478″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *