Vlada Japana nastavlja pomagati Banovićima – Donirana sredstva za zamjenu dotrajale stolarije na objektu Osnovne škole Banovići (FOTO I VIDEO)

Ambasador Japa u Bosni i Hercegovini Hideyuki Sakamoto posjetio je danas Osnovnu školu „Banovići“ povodom zvaničnog završetka realizacije projekta zamjene dotrajale stolarije na ovoj Ustanovi. Grand sredstva u iznosu od 88.691 konvertibilnu marku obezbjeđena su od poreznih obveznika naroda Japana, a u cilju unapređenja obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

– Veoma sam zadovoljan uspješnim završetkom projekta. Ovo je posebno važno zato što se ovim projektom doprinijelo da ustvari djeca uče u adekvatnim uslovima. Poseban akcenat je takođe na pomirenju i konsolidaciji, na normalnim odnosima, – kazao je ambasador Sakamoto i dodao da ustvari ovaj projekat ima glavni cilj reunifikaciju unutar cijele države što je najveći uspjeh svih.

Današnjoj svečanosti prisustvoali su:  pomoćnica ministra za obrazovanje Tuzlanskog kantona Mersija Jahić, šef odsjeka za obrazovanje TK Fikret Vrtagić, domaćin, direktorica Osnovne škole „Banovići“ Enisa Lapandić, te u ime lokalne samouprave i Općinskog vijeća Banovići Nermin Delagić koji je ovom prilikom izrazio posebnu zahvalnost narodu Japanu za vrijednu donaciju.

– Općinske vlasti svjesne su potreba naših mladih sugrađana i pokušavaju da pomognu u rješavanju problema i poboljšanju radnih uslova koje naši sugrađani imaju. Za realizaciju većih projekata kao što je zamjena dotrajale stolarije na školi potrebni su nam pouzdani partneri. Sretan sam što je menadžment Osnovne škole „Banovići“ u Japanskoj ambasadi u Bosni i Hercegovini pronašao tako pouzdanog partnera na ovom projektu, – kazao je Delagić i naglasio da ovo nije jedina donacija naroda Japana Banovićima i da se nada nastavku dobre saradnje.

Ambasada Japana je u proteklih nekoliko godina na području Banovića donirala sredstva za deminiranje terena, te automobil za potrebe Javne ustanove „Centar za socijalni rad“ Banovići.

Donacija Osnovnoj školi „Banovići“ posebno je značajna jer se upućena mladim sugrađanima opštine Banovići i stvorit će motivirajuće okruženja za 860 učenike koji pohađaju ovu školu , te poboljšati energetsku učinkovitost škole.

Na kraju današnje svečanosti, učenici Osnovne škole „Banovići“ u znak zahvalnosti su pripremili poseban program za ambasadora Sakamoto-a.

[fusion_gallery image_ids=”4395,4394,4393,4392,4390,4389,4388,4387,4386,4385,4384,4383″ layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”10″ gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”zoomin” lightbox=”yes” lightbox_content=”titles” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *