Zasjedalo Općinsko vijeće Banovići – održana 17. redovna sjednica (foto i video)

Sedamnaesta redovna sjednica Općinskog vijeća Banovići sazvana je po ubrzanoj proceduri i na istoj su razmatrane samo tri tačke dnevnog reda. Razlog njenog sazivanja je zaprimanje ostavke Sanje Savić, predsjednice i člana Općinske izborne komisije, koju je Vijeće i imenovalo. Imajući u vidu da se u maju ulazi u izborni proces (raspisuju se izbori u BiH), vijećnici su imali obavezu da razmatraju dostavljenu ostavku i o istoj se izjasne.

Upravo Prijedlog Odluke o razrješenju predsjednice i člana Općinske izborne komisije Banovići Sanje Savić bila je prva tačka dnevnog reda održane sjednice. Odluka o njenom razrješenju usvojena je većinom glasova i ista će biti upućena prema Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine na potvrđivanje. „Ukoliko CIK BiH prihvati Odluku Vijeća slijedi procedura imenovanja predsjednika   OIK-a Banovići i imenovanje nedostajućeg člana, kako bi se Općinska izborna komisija kompletirala i mogla nesmetano provesti propisane aktivnosti u vezi sa predstojećim općim izborima“ – kazao je općinski načelnik dr. Bego Gutić.

U nastavku sjednice Vjeće je većinom glasova prihvatilo Izvještaj o radu općinskog pravobranilaštva za 2021. godinu, uz ocjeno da je ono uglavnom ispunilo zacrtane zadatke uprkos brojnim problemima. Usvojena je i Odluka o ispravci Odluke o usvajanju plana parcelacije „Zona B“ – I faza. Radi se o ispravci  tehničke greške u navedenoj Odluci koja je usvojena na prethodnoj sjednici Općinskog vijeća.