Zatvoren javni poziv, velika zainteresovanost poljoprivrednika za općinske podsticajne programe

Zbog novonastale situacije vezane za koronavirus općina Banovići odlučila je sačuvati privredu tako što je iz Budžeta izdvojila novčana sredstva za podsticaj proljetne sjetve.

U javnom pozivi koji je objavljen početkom aprila ova lokalna zajednica finansira sjetvu kukuruza i graha, sa podsticajem od 80 KM za jedan dulum. Za ostvarivanje podsticaja potrebna je sjetva kukuruza najmanje tri duluma i sjetva graha od  najmanje jedan dulum. Za proljetnu sjtevu prijavilo se 112 aplikanata sa ukupno 734 duluma zamljišne površine za sjetvu ove godine. Sa ovakvim prijavama Banovići očekuju rekordnu poljoprivrednu sjetvu u 2020. godini.

Pored rednovnih podsticaja za mlijeko i plastenike ova lokalna zajdednica je rebalanosom Budžeta izdvojila dodatnih 100.000 KM kako bi finansirala sjetvu koja će sačuvati poljoprivredu.

Također, pored sjetve općina Banovići sufinansira projekat nabakve 20 metalnih plastenika površine 100m (kvadratnih) sa kompletnom  opremom i zasadom za 20 porodica.

Na ovaj način sa javnim pozivima za podsticaj proljetne sjetve općine Banovići nastoji da zaštiti privredu kao i ekonomsku sliku ove lokalne zajednice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *