Završen 42. međunarodni izviđački višeboj (FOTO i VIDEO)

U povodu obilježavanja Dana Općine Banovići ove godine održan je niz manifestacije objedinjenih u jednu pod nazivom „Banovićko kulturno ljeto 2018.“. Jedna od tih manifestacija je 42. međunarodni izviđački višeboj „Konjuh planinom 2018.“ održan u organizaciji udruženja građana izviđačkog odreda „Plamen“ Banovići u periodu od 31.08.-02.09.2018.

Programski sadržaj manifestacije prvi put je obuhvatio takmičenje za sve četiri izviđačke kategorije članstva a to su kategorije od 7-11 godina, od 11-15 godina, od 15-19 godina i od 19 godina i više kao ekipa starih izviđača. Na višeboju je učešće uzeo 21 izviđački odred iz regije sa ukupno 40 ekipa koje je sačinjavalo preko 350 izviđača.

– Cilj ovakvog takmičenja je prevashodno pokazivanje vještina koje se rade u izviđačkom programu tokom godine i naravno opšto poznavanje gradova i kultura drugih, kazao je Robert Lapčević, strješina odreda „Plamen“ Banovići.

Takmičenje se odvijalo na stazi dugoj 7,5 kilometara na kojoj su zadaci bili prilično kreativni i zabavni i zastupljeni iz različitih izviđačkih disciplina. Bilo je zadataka iz prve pomoći, konnstrukcije staza, pronalaska nekih mjesta, davanja signalizacije i drugih sličnim zadataka ali uglavnom sve je proteklo kroz zabavu i druženje.

– Ja sam došao u izviđače jer mi se svidjelo, gledao sam i čitao sam puno o tome i htio sam da se priključim i da se družim na prvom mjestu, kazao je Atila Kiš, takmičar iz Kikinde.

Upoznavanje sa gradom i kulturom Banovića posebno je zanimalo takmičare.

– Ovdje sam došla zato što me baš zanimalo kakav je ovaj grad i zanimalo me je druženje i akcija, kazala je Dajana Krizmanović, takmičarka iz Subotice.

U okviru ovog izviđačkog programa najbolji su pored sjećanja na lijepo druženje i grad odnijeli i nagrade. U kategoriji brđana i brđanki najbolj znanje pokazala je ekipa iz Kikinde, prvo mjesto u kategoriji straijih izviđača i planinki osvojila je ekipa iz Brčko Distrikta, u kategoriji mlađih izviđača i planinki najbolja bila ekipa iz Tešnja dok su u kategoriji poletaraca i pčelica najbolji bili Tigrovi iz Subotice.

[fusion_gallery image_ids=”3938,3939,3940,3941,3942,3943,3944,3945,3946,3947″ layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”10″ gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”zoomin” lightbox=”yes” lightbox_content=”titles” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *