Zvanično pušten u promet dio rekonstuisane regionalne ceste Banovići-Živinice (FOTO I VIDEO)

Ujedno ozvaničen početak radova na drugom dijelu rekonstrukcije ceste do Živinica

Predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona i Općine Banovići danas su u Banovićima ozvaničili završetak radova na rekonstrukciji i sanaciji dijela regionalnog puta R 469 na dijelu od Banovića do Živinica u dužini od 1650 metara i ozvaničili početak rekonstrukcije nastavka ove dionice prema Živinicama.

Ukupna vrijednost završenih radova na dijelu regionalnog puta je 570 hiljada konvertibilnih maraka čime je završen regionalni put dužine 1650 metra. Ovo je zajednički projekat Vlade TK i Direkcije regionalnih cesta TK.

– Danas smo otvorili ovu dionicu puta i nastavili drugu dionicu puta dužine 6,5 kilometara i ukupne vrijednosti 3 miliona konvertibilnih maraka gdje će se vršiti rekonstrukcija i rehabilitacija puta na R 469. Ovo je sigurno jedna od najprometnijih dionica puta na području Tuzlanskog kantona i zato nastavljamo dalje i uvodimo izvođače u nove poslove, kazao je Agan Delibajrić, direktor Direkcije regionalnih cesta TK.

Najznačajnija ulaganja u posljednjih 30 godina.

– Ova je godina prepoznatljiva po jako puno projekata koje Vlada TK realizuje preko svojih institucija na području opštine Banovići. Ovo su sigurno najveća ulaganja u posljednjih trideset godina kada je u pitanju putna infrastruktura i regionalne ceste na području opštine Banovići. Vrijednost svih ovih projekata je negdje oko 5 miliona konvertibilnih maraka, kazao je načelnik Midhat Husić.

Takođe zajedno sa Vladom TK i njenim institucijama nastavit će se izgradnja na području opštine Banovići. Pored ovih realizovanih projekata planirana je izgradnja još dva kružna toka kao i rekonstrukcija regionalne ceste od Treštenice prema Poljica koji su jako značajniji za opštinu Banovići i sve njene građane, dodao je Husić.

Izgradnjom ovih projekata u velikoj mjeri poboljšana je putna infrastruktura koja je godina bila u lošem stanju što ima veliki značaj ne samo za stanovnike opštine Banovići, nego Živinica, cijelog Tuzlanskog kantona i posebno se značajna za dalji razvoj i investitore.

– Za TK ovo je veoma značajno zbog toga što poboljšanjem putne infrastrukture otvaramo mogućnost za nove investitore i druge privrednike i takođe poboljšavamo infrastrukturu zbog bržeg protoka robe i usluga koja je značajna za ovaj dio kantona. Živinice i Banovići predstavljaju dvije jake jedinice lokalne samouprave i naravno da nam ovo njihovo cestovno povezivanje znači puno u privrednom smislu, kazao je Jakub Suljkanović, premijer Vlade TK.

Kroz projekte izgradnje regionalnih cesta značajno je podignut nivo saobraćajne bezbjednosti i smanjenja gužvi. Ministarstvo turizma, trgovine i saobraćaja TK u skladu sa svojim dinamičkim planom i planom rada Direkcije cesta TK kontinuirano rado na ovim poboljšanjima.

– Ovo sve radimo sa ciljem da bi se nivo saobraćajne usluge podigao na znatno viši nivo nego što je do sada bio i sa stanovišta povećanja nivoa saobraćaja i smanjenja vremena zadržavanja vozila kroz smanjenje saobraćajne gužve i povećan protok vozila i naravno povećanje nivoa saobraćajne usluge kroz povećanje nivoa bezbjednosti u saobraćaju, kazao je Nenad Lukanović, pomoćnik ministra za saobraćaj TK.

[fusion_gallery image_ids=”4066,4067,4065,4064,4069,4070,4071,4072,4073,4074,4068″ layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”10″ gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”zoomin” lightbox=”yes” lightbox_content=”titles” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *