Ataše za obrazovanje Ambasade Republike Turske posjetio Osnovnu školu Banovići – razmatrana mogućnost otvaranja radionica kreativnih vještina za učenike i omladinu

U posjeti općini Banovići boravio je ataše za obrazovanje Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini gospodin Faruk Berat Akçeşme koji se susreo sa predstavnicima Osnovne škole Banovići i Općine. U prostorijama ove škole iste je upoznao sa projektom Ministarstva obrazovanja Republike Turske, čiji je cilj otvaranje radionica nauke, tehnologije, razvijanja vještina i promišljanja u nekoliko bosanskohercegovački gradova. Kako je kazao, ovim projektom bi se pružila prilika djeci i omladini koja žive u BiH da kroz praktično obrazovanje upoznaju i razvijaju svoje sposobnosti, interesovanja i vještine, i to u okviru vannastavnih aktivnosti. Projekat je u početnoj fazi i trenutno se sa lokalnim partnerima vrše dogovori, nakon čega će se odabrati 10 različitih lokacija.

Projekat otvaranja radionica kreativnih vještina u BiH Ministarstvo obrazovanja Republike Turske realizuje uz podršku Direktorija Ministarstva nacionalnog obrazovanja  pokrajine Istanbul. Na lokalnim partnerima iz Bosne i Hercegovine je da osiguraju adekvatan prostor (mjesto) za radionice i ljudske resurse, a ostale stvari (opremanje, uređenje, finansiranje) obezbijedit će turska strana. Ljetni mjeseci iskoristit će se za odabir 10 različitih lokacijam u BiH, koje će se opremiti za svrhe i potrebe radionica.