Banovići bili domaćin centralne manifestacije obilježavanja Dana državnosti BiH za Tuzlanski kanton

Centralna manifestacija obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine i 79. godišnjice Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a za Tuzlanski kanton upriličena je u Banovićima. U organizaciji SABNOR-a TK, UABNOR-a Banovići i pod pokroviteljstvom općine Banovići, u pozorišnoj sali Radničkog doma organizirana je svečana akademija. Ista je okupila antifašiste iz nekoliko gradova TK te predstavnike javnog i političkog života.

Akademija je bila prilika da se ukaže na značaj Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a i njegovih odluka, posebno u kontekstu današnjeg vremena u kome se Bosna i Hercegovina nalazi. Još jednom je naglašeno da je 25. novembar uz 1. mart, Dan nezavisnosti najznačajniji datum za našu domovinu. O tome su govorili predsjednici UABNOR-a Banovići i SABNOR-a TK Petar Brkić i Zlatko Dukić, načelnik Banovića dr. Bego Gutić i ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Zoran Blagojević.

Na svečanoj akademiji nagrađeni  su najbolji literarni radovi učenika osnovnih i srednjih škola iz Kantona koji su pristigli na raspisani konkurs od strane SABNORA TK, a na teme vezane za ovaj veliki datum i pranik. Priređen je i bogat kuturno-zabavni program u kome su učešće uzeli učenici osnovnih škola „Grivice“ i „Banovići“, glumci Irfan Kasumović i Mirza Mujagić te članovi KUD-a „Litva“ Banovići. Prije akademije brojne delegacije položile su cvijeće na Cenralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima  općine Banovići.