Banovići su jedna od 20 jedinica lokalne samouprave koje su dobile certifikat o dodjeli grant sredstava za projekat LEP II – nove prilike, nova radna mjesta

U Sarajevu je održan sastanak predstavnika: Europske unije (EU), Međunarodne organizacije rada (MOR), entiteskih zavoda za zapošljavanje i jedinica lokalne samouprave uključenih u projekat „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II). Projekat LEP II – nove prilike, nova radna mjesta najvećim dijelom finansira EU (89 %), implemenira ga MOR, a sa manjim dijelom sredstava (oko 11 %) učestvuju  lokalne zajednice. Naime, EU je za ovaj projekat osigurala oko 4 miliona konvertibilnih maraka.

Sastanak u Sarajevu bio je prilika da se akteri u projektu bolje upoznaju i razmjene dosadašnja iskustva. Prisutnim su se obratili: Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik Europske unije u BiH  te Markus Pilgrim, direktor ureda za centralnu i istočnu Evropu Međunarodne organizacije rada (MOR). Ovom prilikom upriličena je i ceremonija dodijele certifikata o dodijeli grant sredstava Europske unije lokalnim zajednicama. U ime općine Banovići certifikat je primio općinski načelnik dr. Bego Gutić.

Općina Banovići je jedna od 20 jedinica lokalne samouprave, odnosno jedno od 20 novokreiranih Lokalnih partnerstava za zapošljavanje sa kojima je MOR potpisao ugovor. Ukupna vrijednost potisanog ugovora (projekta) za Banoviće je 351.640,00 konvertivbilnih maraka. Općina sufinansira 38.000,00 KM, a ostalo su grant sredstva Europske unije.

Općina Banovići i UG Nešto više iz Sarajeva će, zajedno će sa ostalim partnerima – članovima novoformiranog Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZa) Banovići, narednih 20 mjeseci  raditi na stručnom osposobljavanju i usavršavanju 80 nezaposlenih osoba s ciljem njivog zapošljavanja u lokalnim kompanijama ili samozapošljavanja kroz pokretanje sopstvenog biznisa. Plan je da se za 20 mjeseci od 80 obučenih osoba zaposli ili samozaposli  minimalno njih 35. Za obuke nezaposlenih osoba obezbijeđeno je oko 100.000,00 KM, dok je dodatnih 50.000,00 maraka obebijeđeno za one koji žele da pokrenu sopstveni biznis. Kroz ovaj projekat Općina će dobiti i prvi sajam privrede te kancelariju Lokalnog partnerstava za zapošljavanje, koja će pružati podršku građanima i privrednicima.

Partneri i članovi LPZa Banovići su: UG Nešto više, općina Banovići, JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, Udruženje privrednika i obrtnika „Banovići“, Centar za obrazovanje odraslih „Edukon-Univerza“, JU MSŠ Banovići, RMU Banovići, GPP, Fotex, Elektroremont, Nurković, Banstroj, Tanović, Konitex, Mineya i SM-Transkop.