Banovićki poljoprivrednici upoznati sa uslovima i načinom organizovanja proizvodnje krastavaca kornišona u 2024. godini (foto i video)

Predstavnici Zemljoradničke zadruge „Gračanka“ iz Gračanice informisali su zaiteresirane banovićke poljoprivrednike o uslovima i načinu organizovanja proizvodnje krastavaca kornišona u 2024. godini. Na edukativnom sastanku upriličenom u multimedijalnoj sali BKC-a prisutne su upoznali sa prednostima ove proizvodnje u odnosu na druge poljoprivredne djelatnosti i njenom isplativošću, odnosno zaradom koja se može ostvariti. Sastanak je bio prilika i za bolje upoznavanje banovićkih poljoprivrednika sa ZZ „Gračanka“, uzimajući u obzir da je do sada ova Zadruga na području općine Banovići bila prisutna u proizvodnji mlijeka, a u manjoj mjeri ili skoro nikako u proizvodnji voća i povrća.

Prema riječima Sabahudina Avdća, tehnologa biljne proizvodnje u ZZ „Gračanka“, onima koji se odluče baviti proizvodnjom krastavaca kornišona tokom 2024. godine Zadruga će obezbjediti gotovo sve, od sadnica, mineralnog đubriva, zaštitnih sredstava pa do stručne pomoći. Garantovan je otkup i sigurna isplata novčanih sredstava, a jedina obaveza poljoprivrednika je da ima pogodnu parcelu zemlje i vodu. Kako je kazao, cijene otkupa kornišona su u ovoj godini nešto više u odnosu na 2023. godinu. Trenutna, zagarantovana cijena je za prvu klasu 2 KM po kilogramu, za drugu 1,05 KM, a za treću klasu 0,25 KM. Da li će se ona mjenjati, rasti ovisi od tržišta.

Organizovanom proizvodnjom krastavaca kornišona u Banovićima se do sada u prosjeku (godišnje) bavilo između 30 i 40 poljoprivrednika. U proteklih skoro 18 godina surađivalo se sa otkupljivačem, firmom „Voćar-Promet“ d.o.o Kalesija (ranije „Kornišon Bosnia“), a po prvi put se u ovoj oblasti pojavljuje ZZ „Gračanka“.