Čestika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Lapčevića i načelnika Gutića povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Poštovani sugrađani, dragi Bosanci i Hercegovci, sretan nam 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

Danas obilježavamo 80. rođendan naše zajedničke domovine. Danas se s dubokim poštovanjem sjećamo svih onih hrabrih Bosanaca i Hercegovaca koji su 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu na zasjedanju ZAVNOBiH-a odlučno kazali da Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego je i srpska, i hrvatska, i muslimanska. Oni su svojim hrabrim odlukama ovu našu lijepu zemlju definisali kao jedinstvenu i nedjeljivu državu u kojoj svi narodi imaju ista prava, te tako potvrdili njen identitet i državni suverenitet.

Na ovaj dan se sa dubokim poštovanjem prisjećamo i svih patriota koji su stali u odbranu Bosne i Hercegovine tokom agresije 1992.-1995. godina, a posebno poštovanje iskazujemu šehidima i poginulim borcima koji su dali svoje živote da ova zemlja opstane i bude.

Iz prošlosti izvucimo pouku snažnu i sigurnu i krenimo u budućnost. Odluke donijete na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a trebale bi nam biti vodilja na tom putu. Naša budućnost mora biti bolja od prošlosti i sadašnjosti, ako ništa bar zbog naše djece i budućih generacija. Zato zajedno čuvajmo i razvijajmo ovo parče naše rodne grude.

Domovino sretan ti rođendan, a svim vama koji volite ovu zemlju sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine!