Čestitka povodom 77. godišnjice izgradnje Omladinske pruge Brčko – Banovići

Prošlo je 77 godina od izgradnje Omladinske pruge Brčko-Banovići, čije je puštanje u promet označilo početak preporoda i razvoja Banovića i ovog kraja. Pruga uglja i hljeba, kako su je zvali, bila je ustvari pruga života i za nju se vezuje nastanak današnjih Banovića. Zato se danas s pažnjom i poštovanjem prisjećamo 7. novembra 1946. godine.

Nekada smo 7. novembar obilježavali kao Dan opštine Banovići („Dan komune“) i ovaj datum je uz današnji Dan Općine, 10. septembar, sigurno jedan od najznačajnijih u historiji Banovića. Odlukom Općinskog vijeća uvršten je u listu značajnih datuma i događaja za našu Općinu.

Primjer izgradnje Omladinske pruge Brčko – Banovići može nam biti vodilja u kom pravcu treba da idemo. Prije 77 godna hiljade mladih su su svojim dobrovoljnim radom napravili herojsko djelo za pamćenje i pokazali da sve se može kada su ljudi složni i opredjeljeni za zajednički život i budućnost. Ovo nam može poslužiti za primjer da samo zajedno, udruženim snagama možemo ići naprijed ka prospreritetu, napretku i razvoju.

„Neka nam je svima sretan 7. novembar“!

PREDSJEDAVAJUĆI OV BANOVIĆI                                                                                 OPĆINSKI NAČELNIK

          Robert Lapčević                                                                                                          dr. Bego Gutić