Četrdeset dvije polaznice dobile certifikate o stručnoj osposobljenosti za zanimanje krojač – projekat LEP II (foto i video)

Četrdeset dvije polaznice završile su kurs krojenja i šivenja (I stepen) u okviru projekta „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje – faza II“ i njima su uručeni certifikati o stručnoj osposobljenosti za zanimanje krojač. Radi se o nezaposlenim osobama koje su se prekvalifikovale s ciljem bržeg i lakšeg dolaska do posla. Dodjela certifikata upriličena je u multimedijalnoj sali BKC-a i predstavlja jednu od završnih aktivnosti projekta LEP II koji je trajao dvije godine.

Kroz Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Banovići (LPZ) je u protekle dvije godine 80 osoba prošlo razne vidove obuke, od toga su 63 prošle prekvalifikaciju i stručno osposobljavanja a 20 je završilo obuku za pokretanje sopstvenog biznisa. Također, finansijski je podržano 5 STAR-UP-ova i ukupno je zaposleno oko 20 osoba. U okviru projekta održan je i prvi sajam privrede u Banovićima (2023. godine).

Općinski načelnik dr. Bego Gutić izrazio je zadovoljstvo što je općina Banovići jedna od  20 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini koje su dobile podršku Europske unije i ovo je prvi ozbiljniji projekat koji je realiziran zajedno sa Udruženjem građana „Nešto više“ iz Sarajeva i lokalnim partnerima: Biroom za zapošljavanje Banovići, Centrom za obrazovanje „Edukon“ Banovići, firmom „Fotex“ Banovići, Mješovitom srednjom školom Banovići i drugim partnerima.

Projekat „Partnerstvom do posla“ provodila je Međunarodna organizacija rada (MOR) i njegova ukupna vrijednost za Banoviće iznosila je 351,640,00 konvertibilnih maraka. Iako je u završnoj fazi, kancelarija Lokalnog partnerstva Banovići nastavit će sa radom  i u narednom periodu, odnosno i dalje će pružati podršku građanima zainteresiranim za pokretanje biznisa i posredovati u zapošljavanju nezaposlenih lica.