Delegacija iz Češke posjetila Banoviće – program razmjene za rudarske regije u tranziciji „Tuzlanska regija i regija Usti“ (foto i video)

„Reorganizacija gospodarskih procesa tokom dekarbonizacije i pravedne tranzicije – općinske i rudarske perspektive“ bila je tema razgovora općinskih zvaničnika i predstavnika RMU Banovići sa gostima iz Republike Češke i predstavnicima nevladinih organizacija iz Europske unije i Bosne i Hercegovine. Gosti su upoznati sa aktivnostima koje je općina Banovići poduzela po pitanju energetske tranzicije (dekarbonizacije) imajući u vidu da je jedna od tri lokalne zajednice u Tuzlanskom kantonu (Banovići, Lukavac i Živinice) koje su uključene u proces „Pravedna tranzicija za regije uglja“.

Govoreći o značaju dekorbanizacije za Bosnu i Hercegovinu s osvrtom na općinu Banovići načelnik Gutić istakao je da naša Općina želi biti lider u tom procesu i da je s tim u vezi već poduzela određene mjere. Između ostalog, sa Elektroprivredom BiH potpisan je ugovor o izgradnji fotonaponske stanice u Banovićima, privode se kraju aktivnosti na izgradnji regionalne međuopćinske deponije „Eko Sep“ Živinice, sprovode se mjere energetske egfikasnosti u javnom i stambenom sektoru, a kroz projekat „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje“ vrši se prekvalifikacija i dokvalifikacija radnika. Prema riječima općinskog načelnika ovo su samo neke od aktivnosti koje se provode u smislu smanjenja emisije ugljen dioksida u skladu sa Sofijskom deklaracijom o „Zelenoj agendi“ za Zapadni Balkan čiji je potpisnik Bosna i Hercegovina.

U RMU Banovići svjesni su svih obaveza koje su proistekle iz Sofijske deklaracije kada je u pitanju dekarbonizacija te poduzmaju određene mjere kako bi se prilagodili tom procesu. Kako je kazao direktor Rudnika Elvir Salihović trenutno se, u suradnji sa Svjetskom bankom, radi na projektu prenamjene zemljišta u eksploatacionom polju Rudnika u okviru kojeg je planirana izgradnje fotonaponske elektrane snage 15 MW (još jedne u Banovićima) i zasijavanje površina biomasom.

Česi su izrazili zadovoljstvo zatečenim stanjem u Banovićima i pohvalili rad tima koji radi na projektu energetske tranzicije. U Banovićima su boravili u okviru „Programa razmjene za rudarske regije u tranziciji – Tuzlanska regija i redija Usti“. Pored Banovića posjetili su i gradove Lukavac i Živinice.