Delegacija opštine Bečej posjetila Banoviće – razmjenjena iskustva u upravljanju komunalnim otpadom

Održivo upravljanje otpadom bila je tema razgovora predstavnika općine Banovići i delegacije prijateljske opštine Bečej (Republika Srbija) koji je održan u zgradi Općine. Razgovor je upriličen u clju razmjene iskustava u ovoj oblasti, a prisustvovali su mu i direktori javnih preduzeća „Komunalno“ Banovići i „Eko-Sep“ Živinice.

Gosti iz Srbije prenijeli su domaćinima svoja pozitivna iskustva iz oblasti pravilnog upravljanja otpadom te njegovog odlaganja na regionalnu deponiju. Kroz primjer  Komunalnog preduzeća „Potisje Bečej“, koje se smatra jednim od najboljih komunalnih preduzeća u Srbiji, pokazali su da upravljanje otpadom može biti  itekako održivo.

Imajući u vidu da je općina Banovići zajedno sa općinom Kladanj i Gradom Živinice uključena u projekat izgradnje regionalne deponije „Eko-sep“ Živinice, ova iskustva bi trebala pomoći našoj Općini kako u narednom periodu organizirati prikupljanje, odvoz i odlaganja otpada, a da cjelokupan proces bude održiv. Radovi na izgradnji regionalne deponije „Eko-Sep“ su u završnoj fazi,  u što su se mogli uvijeriti učesnici razgovora nakon obilaska terena. Deponija bi trebala početi sa radom do kraja godine.