Drugi ciklus IMPAKT inkubatora poslovnih ideja u Banovićima –  podršku će dobiti 5 novih biznisa

U toku je drugi ciklus IMPAKT inkubatora poslovnih ideja u Banovićima u okviru kojeg će finansijsku i mentorsku podršku dobiti 5 novih biznis planova. Po javnom pozivu koji je bio otvoren do 15. septembra apliciralo je 13 osoba i oni će u narednom periodu proći obuku izrade poslovnog plana i poslovnog modela. Pet najbolje ocjenjenih, odabranih od strane stručne komisije, dobit će bespovratna finansijska sredstva općine Banovići i fondacije IMPAKT, kao i stručnu i mentorsku podršku u daljem rastu i razvoju biznisa u skladu sa procijenjenim potrebama.

Imajući u vidu da su u prvo ciklusu, u ovoj godini, u Banovićima podržana 3 biznis plana mladih ljudi sa novih 5 to je ukupno 8 novih biznisa samo u 2023. godini. Ranije je kroz IMPAKT inkubator poslovnih ideja je na području općine Banovići podržano 15 biznisa i svi su trenutno aktuelni. Isključivo je riječ o proizvodnim i proizvodno-uslužnim djelatnostima.

Općina Banovići i Investicijska fondacija IMPAKT surađuju već četiri godine, a osim ove suradnje općina Banovići uključena je i u projekte „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje (LPZ)“ i „Podrška marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa“ – u partnerstvu sa Europskom unijom i Američkom agencijom za razvoj (USAID).