Istinomjer prezentirao rezultate monitoring progresa na ispunjavanju predizbornih obećanja čelnika 12 lokalnih zajednica u BiH među kojima je i općina Banovići   

Istinomjer je objavio rezultate monitoring procesa na ispunjavanju predizbornih obećanja načelnika i gradonačelnika u 12 općina i gradova u Bosni i Hercegovini nakon treće godine mandata. Objavljeni su rezultati i za općinu Banovići za koju je navedeno da je na kraju treće godine mandata općinskog načelnika dr. Bege Gutića 12 od ukupno 21 datog obećanja u progresu, što znači da postoji velika vjerovatnoća da će se u potpunosti realizirati. Osam obećanja dobilo je ocjenu „započeto“, odnosno srednja je vjerovatnoća da će biti ispunjena do kraja mandata. S obzirom na to da su na svim obećanjima iz dokumenta “Izborni program – Lokalni Izbori 2020 OO SDA Banovići” zabilježene manje ili veće aktivnosti na njihovoj realizaciji, općina Banovići jedna je od uspješnijih lokalnih zajednica.

U izvještaju Istinomjera (projekat Udruženja građana „Zašto ne“) za općinu Banovići navedeno je da su zabilježene aktivnosti na pomoći u pokretanju novih biznisa i razvoju privrede, u oblasti infrastrukture radilo se na sanaciji i izgradnji puteva, parkinga, vodovoda, ali i izgradnji regionalne deponije i gradske pijace. Zabilježen je i niz aktivnosti u cilju oživljavanja kulture, te u cilju osiguranja sredstava za nauku, inovacije i stipendije. Dalje je konstatovano da se izdvajaju značajna sredstava iz budžeta za FK Budućnost i da je obećanje o socijalnoj sigurnosti u progresu, s fokusom na povećanje pomoći najugroženijim penzionerima i rad na stambenim objektima za raseljena lica.

Istraživanje Istinomjera obuhvatilo je predizborna obećanja gradonačelnika Banje Luke, Bijeljine, Goražda, Gračanice, Gradačca i Zenice te načelnika općina Banovići, Ilidža, Neum, Centar Sarajevo, Novo Sarajevo i Novi Grad Sarajevo.