Iz Banovića ispraćeni sudionici „Marša mira Srebrenica 2024“ (foto i video)

Iz Banovića je jutros ispraćeno četrdeset pet sudionika „Marša mira Srebrenica 2024“ koji će se u Nezuku pridružiti koloni učesnika ovogodišnjeg pješačkog pohoda u okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici. Oni će zajedno sa ostalim učesnici iz Bosne i Hercegovine i cijelog svijeta danas iz Nezuka krenuti prema Potočarima i u naredna tri dana kretat će se stazom dugom oko 100 kilometara. Njihovo odlazak organizirala je Organizacija demobilisanih boraca općine Banovići, a pod pokroviteljstvom općine Banovići. Prije polaska za Nezuk, kao i ranijih godina, učesnici Marša mira položili su cvijeće na Centralno spomen obilježje u gradu, gdje su proučili fatihu i odali počast šehidima i poginulim borcima općine Banovići.

Jedan od učesnika 20. po redu „Marša mira“ je i sedamdeset devetogodišnji Meho Garić koji, kako je kazao, deveti put učestvuje u ovom pješačkom pohodu. Prema riječima općinskog načelnika dr. Bege Gutića, 11. jul je jedan od najbitnijih datuma u novijoj povijesti Bosne i Hercegovine i na ovaj način Banovići se solidarišu sa žrtvama srebreničkog genocida.

Učesnici marša bi u Potočare trebali stići 10. jula, a dan kasnije prisustvovat će kolektivnoj dženazi. Ove godine će u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari konačni smiraj pronaći još 14 žrtava genocida.