Konferencija o dekarbonizaciji energetskog sektora u BiH – učešće uzeli predstavnici općine Banovići

U Tuzli je održana konferencija na temun: „Dekarbonizacija energetskog sektora u BiH“ na kojoj su učešće  uzeli i predstavnici općine Banovići. Na konferenciji se diskutovalo o ključnim pravcima u pogledu implementacije međunarodnih obaveza koje je BiH preuzela u ovom procesu. Također, govorilo se o reformi energetskog sektora i održivog razvoja, razvoju tržišta i inovacija, dekarbonizaciji stambenog sektora, sektora industrije, kao i o sadašnjoj situaciji i potencijalima za promjene. Skup je organizirao Univerzitet u Tuzli u suradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Banovići, Živinice i Lukavac su lokalne zajednice TK koje su se uključile u proces „Pravedna tranzicija za regije uglja“, a općina Banovići nastoji biti lider u tom procesu. S tim u vezi, u našoj Općini pokrenute su određene aktivnosti. U cilju energetske efikasnosti radi se na utopljavanju stambenih objekata. Pokrenut je projekat regionalne međuopćinske deponije zajedno sa Gradom Živinice i općinom Tuzla. A sa JP „Elektroprivreda“ BiH pokrenut je projekat izgradnje solarne elektrane.

Na margini održane konferencije predstavnici općine Banovići, predvođeni načelnikom dr. Begom Gutićem, razgovarali su sa predstavnicima Svjetske banke, a sastanku je prisustvovao i Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica.