Mještani Brezovače obilježavaju Dan Mjesne zajednice (foto i video)

Polaganjem cvijeća na šehidsko spomen obilježje u Brezovači i učenjem Jasina i fatihe šehidima ovog mjesta počele su aktivnosti na obilježavanju 18. juna, Dana Mjesne zajednice. Brezovača je jedna od najudaljenijih banovićkih mjesnih zajednica od administrativnog središta (centra) Općine i tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata bila je na liniji razdvajanja sa neprijateljem. Podnijela velike ljudske i materijalne gubitke, a imena 37 šehida ispisana na lokalnom spomen obilježju vječiti su podsjetnik na cijenu slobode koja je plaćena. I ovogodišnje obilježavanje Dana Mjesne zajednice počelo je iskazivanjem pošte upravo njima (šehidima), uz napomenu da njihovu žrtvu ne smijemo zaboraviti.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja pošte šehidima Brezovače, kome je prisustvovao i općinski načelnik dr. Bego Gutić, upriličeno je zajedničko druženja mještana i gostiju u prostorijama mjesne zajednice. Načelnik Gutić je u razgovora sa mještanima iste upoznao sa planiranim aktivnostima koje će Općina realizirati u Brezovači, u ovoj godini. Najavio je realizaciju četiri projekta: asfaltiranje dionice puta u naselju Islamovići, proširenje javne rasvjete prema naselju Smajlovići, te izgradnju dva potporna zida na lokalnim saobraćajnicama. Također, podsjetio je da su ulaganja Općine u ovu mjesnu zajednicu, u protekl tri i po godine, iznosila oko 700 hiljada konvertibilnih maraka.

Obilježavanje Dana MZ Brezovača nastavit će sei u narednim danima različitim aktivnostima. Kako smo doznali od predsjednika Vijeća Mjesne zajednice Senada Begića, 21 i 22. juna odigrat će se malonogometni turnir, a 23. juna bit će upričena mevludska svečanost povodom godišnjice otvaranja džamije te tradicionalna dova i narodno veselje. Pokrovitelj svih aktivnosti je općina Banovići.