Na banovićkom izletištu Mačkovac upriličena „Gastro ponuda tradicionalnih bosanskih jela“ (foto i video)

Gastro ponuda tradicionalnih bosanskih jela na banovićkom izletištu Mačkovac ima tradiciju dugu 12 godina i cilj joj je promovisanje bosanske kuhinje i čuvanje od zaborava naših starih (autohtonih) jela. Svaki put okupi brojne učesnike i goste iz Tuzlanskog kantona pa i šire, a ujedno je dio turističke ponude općine Banovići. Manifestaciju je ove godine organizovalo novoformirano Udruženje žena „Litvanke“, dok je njen pokrovitelj bila općina Banovići. Brojna udruženja prezentovala su na desetine različitih jela , a prisutni su bili više nego zadovoljni ponuđenim i viđenim. Manifestacija je još jednom pokazala da je bosanska kuhinja itekako bogata i da zauzima značajno mjesto u turističkoj ponudi Banovića i Tuzlanskog kantona.

Gastro ponudu na Mčkovcu otvorio je općinski načelnik dr. Bego Gutić, koji je istakao da je novina ove godine to što je organizacja manifestacije povjerena nevladinom sektoru, odnosno Udruženju žena „Litvanke“, čime je napravljen pozitivan iskorak. Zahvalio se svim udruženjima koja su uzela učešće u manifestaciji i dala svoj doprinos da ona uspije.

Predstavnice Udruženja žena „Litvanke“ Banovići ovom prilikom uručile su zahvalnice općinskom načelniku i svim učesnicima, a druženje na Mačkovcu upotpunjeno je bogatim kulturno-zabavnim programom za koji su se pobrinuli članovi KUD-a „Litva „ Banovići.