Na Srnici obilježen 27. juli – Dan ustanka naroda i narodnosti BiH protiv fašizma (foto i video)

Tradicionalnim susretima antifašista na Srnici obilježen je 27. juli, Dan ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine protiv fašizma. Susrete su organizirali UABNOR  Banovići i SABNOR TK, a održani su pod pokroviteljstvom općine Banovići. Ove godine okupili su antifašiste iz nekoliko gradova Tuzlanskog kantona te brojne delegacije iz javnog i političkog života. Tu su bili i predstavnici Skupštine i Vlade TK.

Obilježavanje ovog značajnog datuma iz historije Bosne i Hercegovine bilo je prilika da se još jednom ukaže na svo zlo koje fašizam sa sobom nosi. Sa Srnice poslana je jasna poruka da tradiciju obilježavanja 27. jula – Dana ustanka treba da baštinimo, posebno u današnjem vremenu kada fašisti ponovo nadiru na našu zemlju i potiru vrijednosti i principe suvremenog, demokratskog svijeta.

Tokom obilježavanja 81. godišnjce ustanka naroda i narodnosti BiH protiv fašizma na području općine Banovići položeno je cvijeće na sva spomen obilježja borcima NOR-a 1941.-1945. godina, kao i borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godina.