Na Srnici održana centralna manifestacija obilježavanja „Majskih dana otpora“ u Banovićima – obilježena godišnjica oslobađanja Vijenca (foto i video)

U organizaciji Udruženja dobitnika najvišeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ Banovići i pod pokroviteljstvom općine Banovići na legendarnoj Srnici upriličena je centralna manifestacija obilježavaja ovogodišnjih „Majskih dana otpora“ u Banovićima. Tim povodom održana je i svečana akademija na kojoj se govorilo o značaju svih datuma vezanih za dane otpora, a posebno o značaju 11. maja 1994. godine kada je oslobođena kota „Vijenac“. Na akademiji su se prisutnima obratili Derviš Ikanović, predsjednik UDNRP „Zlatni ljiljan“ Banovići, općinski načelnik dr. Bego Gutić, ministrica za boračka pitanja u Vladi TK Senada Dizdarević, Džemil Ikanović – Šećko, komandir IDČ „Banovićki Tigrovi“, Mevludin Mahmutbegović, komandant „Živiničkih Osa“ i Muhidin Mujić – Hido, komandant Prvog bataljona 119. MBBr. Banovići.

Zlatni ljiljan Derviš Ikanović je u svom obraćanju kazao da Majske dane otpora obilježavamo kako bi se prisjetili naših heroja koji su branili Općinu i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i činjenica iz bliske nam prošlosti koje ne smiju biti zaboravljene. Načelnik Gutić pozvao je prisutne da razvijamo kulturu sjećanja na bitne datume iz prošlosti i o njima učimo mlađe generacije, a ministrica Dizdarević naglasila je da Vlada TK u zadnje vrijeme intezivno radi na čuvanju sjećanja na događaje iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95. godina, sve s ciljem da i djeca, mladi budu ponosni što smo imali i imamo ljiljane kao simbol naše slobode. Ratni komandanti Ikanović, Mahmutbegović i Mujić u svojim obraćanjima osvrnuli su se na ulogu i doprinos njihovih jedinica, posebno u akciji oslobađanja Vijenca 11. maja 1994. godine.

Centralnu manifestaciju obilježavanja „Majskih dana otpora“ na Srnici uveličali su svojim nasupom mališani KUD-a „Litva“. Prije same manifestacije, u povodu 30. godišnjice oslobađanja Vijenca, položeno je cvijeće na spomen obilježja „7 Ljiljana“ i  kod škole u Gornjim Jaruškama, te na šehidsko spomen obilježje i spomen obilježje „Zlatni ljiljan“ na Srnici. Obilježavanje „Majskih dana otpora“ nastavit će se 15. i 19. maja, kada će se obilježiti 31. godišnjica IDČ „Banovićki Tigrovi“ (15. maj) i Početak odbrane od agresora, odnosno početak agresije na našu Općinu (19. maj).