Načelnik Gutić potpisao Odluku o isplati EU pomoći energetski siromašnim domaćinstvima – novac uplaćen na račune korisnika

Općinski načelnik dr. Bego Gutić danas je potpisao Odluku o isplati novca kojeg je Europska unija osigurala za energetski siromašno stanovništvo u Bosni i Hercegovini. Na području općine Banovići pravo na ovu novčanu pomoć ostvarilo je 1.555 korisnika, i to u ukupnom iznosu od skoro 634 hiljade konvertibilnih maraka. Hiljadu dvjesta četrdeset tri Banovićana dobit će po 364,25 KM, a trista dvanaest po 579,76 maraka. Novac je uplaćen na njihove račune u bankama. Tim povodom načelnik Gutić se oglasio kratkim saopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

“Poštovani sugrađani, obavještavam vas da sam potpisao Odluku o isplati novca domaćinstvima koja su ostvarila pravo na pomoć Europske unije i on je već uplaćen na račune korisnika. Svim korisnicima ove pomoći još jednom se izvinjavam zbog čekanja, ali i dileme da li će svoj novac uopšte dobiti. Da je na vrijeme usvojen budžet općine Banovići ili da je donijeta Odluka o privremenom finansiranju do svega navedenog ne bi ni došlo, a novac bi bio isplaćen i ranije. S obzirom da nemamo usvojen budžet Općine niti Odluku o privremenom finansiranju, postojala je zakonska dilema da li se smiju vršiti isplate u ovoj godine pa smo tražili mišljenje Federalnog ministarstva finansija o postupanju u ovakvoj situaciji. Odmah, po dobijanju smjernica Federalnog ministarstva finanansija potpisao sam Odluku o isplati EU pomoći.

Treba da znate da direktnu odgovornost za ovu situaciju, ali i trenutno stanje u našoj Općini snosi Općinsko vijeće, odnosno grupa vijećnika kojima je interes vas građana u drugom planu. U više navrata apelovao sam na sve vijećnike da političke igre ostavimo sa strane i posvetimo se bitnim životnim odlukama, ali nažalost pozitivna reakcija je izostala. Čak pojedinci, služeći se lažima i obmanama, pokušavaju izbjeći odgovornost za blokadu koju su napravili i zloupotrebljavali najosjetljivije kategorije u političke svrhe. Još jednom ću ponoviti, kao načelnik Općine neću dozvoliti da zbog njihovih igara i blokada život u Općini stane i treba da znate da će i sve moje naredne odluke biti u tom pravcu“.