Načelnik Gutić potpisao Ugovor o dodijeli finansijskih sredstava od strane Vlade FBiH – općini Banovići dodijeljeno 486.000,00 KM

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u junu 2023. godine raspisala Javni poziv za podnošenje prijava za finansiranje/sufinansiranje projekata/zahtjeva/inicijativa/ostalih aktivnosti od značaja za jedinice lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine. Općina Banovići kandidirala je četiri projekta od kojih su tri odobrena i iste će Federalna vlada sufinansirati u iznosu od skoro 361 hiljadu konvertibilnih maraka. Odobreni su sljedeći projekti:

  • Regulacija korita rijeke „Litva“, dionica od Zanatskog centra do TK „Borac“ u iznosu 269.614,20 KM (nastavak projekta „Izgradnja nove gradske pijace u Banovićima“),
  • Izgradnja parking prostora u ulici 10. septembar u iznosu 68.434,80 KM i
  • Rekonstrukcija i asfaltiranje ulice Ljiljana (desni krak) u iznosu 22.873,81 KM.

S obzirom da je općina Banovići već provela procedure javne nabavke i izabrala najpovoljnije izvođače radova, implementacija navedenih projekata realizirat će se u narednoj (2024) godini.

Pored navedenog sve općine/gradovi u FBiH, pa i općina Banovići, od Vlade FBiH dobit će po 125 hiljada KM za tekuće održavanje budžeta. Općinski načelnik dr. Bego Gutić potpisao je Ugovor o dodijeli finansijskih sredstava od strane Vlade FBiH prema kojem je općini Banovići dodijeljeno 486.000,00 KM.