Navršilo se 28. godina od oslobođenja općine Banovići – obilježen Dan MZ Aljkovići (foto i video)

Prošlo je 28. godina od kada su oslobođene mjesne zajednice Aljkovići i Seona, posljednji okupiran prostor općine Banovići. Odlukom Općinskog vijeća 10. septembar, Dan oslobođenja obilježava se kao Dan Općine, ali i kao Dan Mjesne zajednice Aljkovići. Tim povodom brojne delegacije obišle su spomen obilježja u ovim banovićkim mjesnim zajednicama, gdje su položili cvijeće, odali poštu i proučili fatihu šehidima i poginulim borcima Aljkovića i Seone. Danas je život u povratničkim mjesnim zajednicama Aljkovići i Seona u potpunosti normalizovan. Obnovljene su kuće, mještani su se vratili u svoje domove i uređena je lokalna infrastuktura. Nema vidljivih tragova ratnih razaranja.

U povodu Dana MZ Aljkovići mještanima i gostima obratio se općinski načelnik dr. Bego Gutić ističući da je, nažalost, sloboda koju imamo poslije 28. godina ponovo ugružena, a bošnjački narod razjedinjen je više nego 1992. godine.

„Ova manifestacija obiljažavanja Dana MZ Aljkovići pokazuje da nismo dorasli aktuelnom trenutku i vremenu u kojem se nalazimo. Danas jedan dio naših sugrađana bojkotuje obilježavanje 10. septembra, Dana Općine i to je ružna slika koja se šalje iz Banovića“ – kazao je načelnik Gutić, navodeći da nam događaji iz prošlosti trebaju biti sveti i oko njih se ne bi smjeli dijeliti. Čestitajući mještanima Aljkovića Dan mjesne zajednice a građanima općine Banovići 10. septembar, Dan Općine, Gutić je pozvao sve na razum i jedinstvo – jedinstvo oko ideje prvog predsjednika RBiH rahmetli Alije Izetbegovića a to je jedinstvena, cjelovita i nezavisna država Bosna i Hercegovina.Na to nas obavezuju životi 268 šehida i poginulih boraca općine Banovići koji su položeni za odbranu Općine i domovine.