Obilježavanje Majskih dana otpora – Centralna manifestacija na Srnici 11. maja

U organizaciji Udruženja dobitnika najvišeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ Banovići i pod pokroviteljstvom općine Banovići obilježavaju se ovogodišnji „Majski dani otpora“ u Banovićima. Centralna manifestacija bit će upriličena 11. maja (subota) na Srnici, gdje je u 16 sati planirano održavanje svečane akademije, a deset minuta ranije položit će se cvijeće na šehidsko spomen obilježje i spomen obilježje „Zlatni ljiljan“ na Srnici. Nakon svečane akademije za sve prisutne obezbijeđen je zajednički ručak. Pozivaju se građani da prisustvuju ovim događajima i iste uveličaju. Ovo je prilika da se evociraju uspomene na prve dane otpora i na ratni period 92.-95. godina, ali i da se iskaže pošta šehidima i poginulim borcima koji su dali svoje živote za odbranu Općine i države Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu da se 11. maja obilježava godišnjica oslobađanja Vijenca, prije dešavanja na Srnici organizovan je i odlazak u Gornje Jaruške, gdje će se položiti cvijeće na spomen obilježja „7 Ljiljana“ (15:30) i  kod škole (15:40). Polazak učesnika iz Banovića prema Gornjim Jaruškama je u 15:00 sati.

Obilježavanje „Majskih dana otpora“ u Banovićima nastavit će se 15. i 19. maja, kada će se obilježiti 31. godišnjica IDČ „Banovićki Tigrovi“ (15. maj) i Početak odbrane od agresora, odnosno početak agresije na našu Općinu (19. maj).