Obilježen 15. januar – Dan formiranja 119. Mbbr. Banovići (foto i video)

Trideset prva godišnjica formiranja 119/225. Muslimanske brdske brigade Banovići i ove godine obilježena je nizom manifestacija, a centralni događaj obilježavanja 15. januara organiziran je na Rudeniku (Mrdići-MZ Grivice). Na Rudeniku se okupio veliki broj bivših pripadnika Brigade i građana , koji su tokom cjelodnevnog druženja imali priliku evocirati uspomene na slavne dane Brigade. Kako su kazali, tu su da se vidi i zna da Banoviće i Bosnu i Hercegovinu i danas ima ko braniti, ukoliko se za to ukaže potreba. Tradicionalno druženje za Dan Brigade organizira se svake godine izlaskom na drugu lokaciju, odnosno mjesta koja su bila od strateškog značaja za Općinu u ratnom periodu. Jedno od takvih mjesta je upravo i Rudenik, gdje je u prvim danima  agresije formirana istoimena manevarska jedinica.

119. Mbbr. Banovići formirana je 15. januara 1993. godine naredbom Komande 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Učestvovala je gotovo na svim ratištima u BiH i kroz nju je prošlo skoro 6.000 vojnih obveznika. Pokrivala je zonu odgovornosti dugu oko 40 kilometara. Dvjesta šedeset i osam njenih pripadnika dalo je svoje živote za odbranu Banovića i Bosne i Hercegovine. Datum formiranja Brigade (15. januar) odlukom Općinskog vijeća Banovići uvršten je na listu značajnijih datuma i događaja za Općinu.

U povodu 15. januara, Dana 119. Muslimanske brigade Banovići položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje u gradu i na spomen obilježje na Rudeniku, gdje je proučena fatiha i odana pošta šehidima i poginulim borcima općine Banovići. Organizator programa obilježavanja ovog značajnog  datuma za našu Općinu bila je Komisija za obilježavanje značajnih datuma i događaja, a nosilac aktivnosti Organizacija demobilisanih boraca općine Banovići.