Obilježen 7. novembar – Dan izgradnje Omladinske pruge Brčko-Banovići (foto i video)

Svečanom akademijom u Banovićima je obilježen 7. novembar, Dan izgradnje Omladinske pruge Brčko- Banovići. Organizatori akademije bili su općina Banovići i Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. godina općine Banovići. Akademiji upriličenoj u BKC-u prisustvovale su brojne delegacije iz nekoliko gradova Bosne i Hercegovine, te predstavnici javnog i političkog života Banovića, odnosno Tuzlanskog kantona.

Prisutnim gostima obratili su se Petar Brkić, predsjednik UABNOR-a i općinski načelnik dr. Bego Gutić. U svom prigodnom referatu Brkić je govorio značaju izgradnje pruge, čije je puštanje u promet označilo početak preporoda i razvoja Banovića, te ukazao na važnost sjećanja na ovaj herojski graditeljski poduhvat, kao i važnost obilježavanja 7. novembra. Načelnik Gutić kazao je da je pruga Brčko-Banovići djelo za pamćenje, primjer iz kojeg se danas može mnogo naučiti, da sve se može kada su ljudi složni i opredjeljeni za zajednički život i budućnost. Čestitao je Banovićanima rođendan Banovića i naglasio da je 7. novembar, uz 10 septembar – Dan Općine, sigurno jedan od najznačajnijih datuma u historiji općine Banovići.

Prije svečane akademije, prisutni su imali priliku pogledati izložbu fotografija iz vremena gradnje pruge u holu BKC-a. Položeno je i cvijeće na spomen obilježja u krugu Rudar Investa (Čubrić), na autobuskoj i željezničkoj stanici, na spomen obilježje poginulim rudarima „Žalosna majka“ (krug Muzeja rudarstva) i na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u gradu.