Obilježena 31. godišnjica IDČ „Banovićki Tigrovi“ (foto i video)

U okviru obilježavanja Majskih dana otpora obilježena je 31. godišnjica Izviđačko-diverzantske čete „Banovićki Tigrovi“. Četa je zvanično formirana 15. maja 1993. godine i kroz nju je prošlo oko 140 boraca. Dvanaest pripadnika jedinice dalo je svoje živote za odbranu Općine i države Bosne i Hercegovine. Banovićki tigrovi su tokom odbrambeno-osloboduilačkog rata 1992-1995. godina učestvovali gotovo na svim ratištima u zoni odgovornosti Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, te zonama odgovornosti Prvog, Trećeg i Petog korpusa Armije RBiH. O kakvoj je vojnoj formaciji riječ najbolje govori podatak da je 6 tigrova odlikovano najvećim ratnim priznanjem značkom „Zlatni ljiljan“.

Prema riječima općinskog načelnika dr. Bege Gutića, 15. maj je poseban dan ali tek prije dvije godine uvršten u značajne datume za općinu Banovići. Naime, na inicijativu pripadnika jedinice Općinsko vijeće  je 2021. godine donijelo Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o značajnim datumima za Općinu, te uvrstilo 15. maj, Dan formiranja IDČ „Banovićki Tigrovi“ u značajne datume i događaje. Od tada se i obilježava u sklopu Majskih dana otpora, pod pokroviteljstvom općine Banovići.

Nosilac aktivnosti obilježavanja  15. maja u protekle tri godine bilo je Udruženje dobitnika najvišeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ Banovići, čiji je predsjednik Derviš Ikanović  kazao da je ova četa to zaslužila imajući u vidu da je iz svojih redova dala najviše zlatnih ljiljana. Podsjetio je da je za svoje ratne zasluge dobila i najvišu pohvalu Štaba vrhovne komande Armije RBiH.

U okviru obilježavanja 31. godišnjice IDČ „Banovićki Tigrovi“ položeno je cvijeće i odata pošta prvom komandiru čete Esadu Smajiću Kobri (gradsko mezarje), komandiru II voda Ibrahimu Džananoviću Džani (gradsko mezarje) i komandiru I voda Isaku Šehiću (mezarje Dijaci), kao i  šehidma i poginulim borcima 119. Mbbr. na Centralnom spomen obilježju u gradu. Nakon toga organizovano je zajedničko druženje. Obilježavanju  godišnjice “Tigrova” prisustvovali su brojni gosti, predstavnici boračkih udruženja, Općinskog vijeća i općine Banovići, 212. Oslobodilačke brigade (Gračanica, Lukavac, Doboj Istok), 117. Brdske brigade (Lukavac) i 206. Viteške brigade (Zvornik).