Obilježena 32. godišnjica čete „Omazići“ (foto i video)

U povodu 32. godišnjice formiranja čete „Omazići“ upriličeno je svečano postrojavanje bivših pripadnika čete, nakon čega je položeno cvijeće na spomen obilježje šihidima Omazića i spomen ploču posvećenu četi. Obilježavanje godišnjice čete „Omazići“ bila je prilika da se još jednom ukaže na ratni put i doprinos njenih pripadnika u odbrambeno-oslobodilačkom ratun 92-95. godina, a o čemu je govorio komandir Rifet Čolić. U svom obraćanju istakao je da iako Omazići nisu bili u zoni ratnih dejstava tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, u odbrani od agresije sudjelovalo je preko 400 boraca iz ove banovićke mjesne zajednice. Oni su učestvovali gotovo na svim ratištima u zoni odgovornosti Drugog korpusa Armije RBiH, da bi ratni put završili u Krajini, u zoni odgovornosti Petog korpusa.

Prpadnicima čete, predstavnicima boračkih udruženja općine Banovići i gostima obratili su se i općinski načelnik dr. Bago Gutić i ministrica za boračka pitanja u Vladi TK Senada Dizdarević. Načelnik Gutić i ministrica Dizdarević ukazali su na važnost obilježavanja datuma iz bliske nam prošlosti i prisjećanja na šehide i poginule borce, uz napomenu da oni koji ne gaje kulturu sjećanja rizikuju da naša časna borba padne u zaborav, a oni koji zaborave rizikuju da im se zlo ponovi.

Četa „Omazići“ formirana je u maju mjesecu 1992. godine i djelovala je u sastavu 119./225. Muslimanske brdske brigade Banovići. Činili su je dobrovoljci, patriote iz Omazića i brojala je oko 150 boraca. Šest njenih pripadnika položili su svoje živote, a 20 su postali ratni vojni invalidi.