Obilježena dvadeset osma godišnjica pogibije Zlatnog ljiljana Esada Smajića Kobre (foto i video)

Porodica, prijatelji, suborci i predstavnici općinske vlasti još jednom su se s velikom tugom prisjetili banovićkog heroja, Zlatnog ljiljana Esada Smajića Kobre. Na 28. godišnjicu Esine pogibije obišli su širi prostor planine Ozren, položili cvijeće i proučili fatihu na mjestu Esinog stradanja i nedaleko izgrađenom spomen-obilježju njemu u čast.

Esad Smajić pogunuo je 13. septembra 1995. godine u neprijateljskoj zasjedi u ozrenskom selu Malčići – tri dana nakon oslobođenja općine Banovići. Esini suborci navode da su tog 13. septembra nažalost izgubili jednog od najboljih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, čovjeka koji je prošao sva ratišta u BiH i za kojeg se veže čitav diverzantki put Izviđačko diverzantske čete „Banovićki tigrovi“. O Esinom herojstvu govori  podatak da je za života odlikovan priznanjem „Zlatni ljiljan“ (1994. godine).

Datum pogibije Zlatnog ljiljana Esada Samjića Kobre uvršten je 2021. godine u program obilježavanja 10. septembra, Dana općine Banovići i našao je svoje mjesto među značajnim datuma za Općinu. Godinu dana kasnije, odlukom Općinskog vijeća, ulica u kojoj je Eso živio i odrastao dobila je njegovo ime.