Održana informativna sesija o energetskoj efikasnosti u stambenom sektoru u općini Banovići (foto i video)

Općina Banovići bila je domaćin informativne sesije posvećene energetskoj efikasnosti u stambenom sektoru. Sesija je organizovana u suradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija BiH (UNDP), a u okviru projekta „Dekarbonizacija stambenog sektora“ (Residnential) koji finansira Švedska. Predstavnici UNDP-a upoznali su prisutne o značaju projekta, te istaknuli brojne prednosti energetske efikasnosti, kako za domaćinstva tako i za zajednicu u cjelini – uključujući očuvanje okoliša, poboljšanje zdravlja, smanjenje potrošnje energije, ostvarivanje ušteda i otvaranje zelenih radnih mjesta.

Prema riječima savjetnice općinskog načelnika Edite Lugavić, općina Banovići je do sada poduzela niz aktivnosti i uradila mnoge stvari kada je u pitanju proces dekarbonizacije. Vezano za stambeni sektor, odnosno individualne stambene objekte i objekte kolektivnog stanovanja urađena je strategija (radna verzija) koja treba biti usvojena od strane Općinskog vijeća kako bi se mogla implementirati. Kako je kazala, njen glavni cilj je da se izvrši energetsko utopljavanje stambenih objekata, a za šta bi se finansijska sredstva osigurala uz pomoć UNDP-a i drugih izvora, te dijelom od korisnika objekata.

Općina Banovići ponosno se ubraja među 36 jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini koje su potpisale Sporazum gradonačelnika/načelnika za klimu i energiju, kao i usvojile Akcione planove održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama (Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP).