Održana redovna godišnja Skupština KUD „Litva“ Banovići

Održana je redovna godišnja Skupština Kulturno umjetničkog društva „Litva“ Banovići na kojoj je razmatran i prihvaćen Izvještaj o radu KUD-a za 2022. godinu sa finansijskim izvještajem. Skupština je bila prilika i da se napravi kratak osvrt na prvu godinu rada nove uprave koja je imenovana u februaru mjesecu 2021. godine. Konstatovano je da je novoimenovano rukovodstvo u proteklih godinu dana ispunilo sva očekivanja. Zadatak je bio stabilizacija rada Društva s obzirom na naslijeđena velika dugovanja na čemu se i uspjelo, i to zahvaljujući podršci općine Banovići i Vlade Tuzlanskog kantona. U 2022. godini izvršeno je izmirenje svih zatečenih dugova, kao i  dodatno opremanje KUD-a „Litva“. Uz to, Društvo je sudjelovalo u velikom broju kulturnih manifestacija, kako na području općine Banovići (u povodu Dana Općine, Dana rudara, bajramski koncert i sl.) tako i u drugim mjestima.

Na održanoj Skupštini predstavljen je i plan rada za naredni period u kome će se, kako je kazano, raditi na uključivanju većeg broja članova, posebno mladih, i to kroz folklorne sekcije u osnovnim školama. Također, jedan od prioriteta u radu bit će opremanje KUD-a.

Čestitajući upravi KUD-a „Litva“ na ostvarenim rezultatima tokom 2022. godine općinski načelnik dr. Bego Gutić je kazao da je KUD „Litva“ od posebnog značaja za Općinu jer baštini i njeguje kulturnu tradiciju naroda Bosne i Hercegovine. S tim u vezi i dalje će imati punu podršku općine Banovići. Ovom prilikom, načelnik Gutić uputio je zahvalnost Vladi TK koja je osigurala finansijska sredstva za nabavku 32 narodne nošnje za potrebe KUD-a „Litva“.