Održani 8. Međunarodni književni susreti „Lejla Avdić“ (foto i video)

Završeni su ovogodišnji 8. Međunarodni književni susreti „Lejla Avdić“, organizirani u skromnijem formatu nego ranije, bez učešća velikih imena iz svijeta književnosti, ali možda do sada i najbolje posjećeni. Akcenat je ove godine bio stavljen na domaće, banovićke autore i promociju njihove zajedničke zbirke poezije i proze „Put u moj svijet“. Zbirku je izdala Javna ustanova „Javna biblioteka“ Banovići, pod pokroviteljstvom općine Banovići. Na završnoj manifestaciji održanoj u multimedijalnoj sali BKC-a, osim promocije zbirke „Put u moj svijet“, upriličena je i ceremonija dodijele nagrada za najbolji literarni rad. Nagrađena su tri najbolja rada učenika osnovaca, a nagrade su osvojili: Maša Radović iz Beograda (prvo mjesto), Isak Softić iz Banovića (drugo mjesto) i Nevresa Bojagić iz Živinica (treće mjesto).

Književne susrete „Lejla Avdić“ već četvrtu godinu zaredom organizuje JU „Javna biblioteka“ Banovići, i to u znak sjećanja na rano preminulu banovićku pjesnikinji Lejlu Avdić. Lejla je imala samo 14 godina kada je preminula od raka (20. marta 2012. godine). Napisala je dvije knjige poezije “Imam san” i “Kao san”. Općinsko vijeće Banovići joj je 2012. godine posthumno dodijelilo najviše općinsko priznanje Povelju općine Banovići. Pokrovitelji ovogodišnjih susreta bili su:  općina Banovići, Fondacija za bibliotečku djelatnost Sarajevo i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK.

Načelnik općine Banovići dr. Bego Gutić istakao je da bi se ovakvim književnim susretima mogle pohvaliti i mnogo veće sredine i oni su potvrda da umjetnost i kulura spajaju ljude. „Lejla Avdić nije sa nama 12 godina, ali evo 8 godina nas spaja ovdje u Banovićima, ne samo nas iz BiH nego i iz cijelog regiona“ – kazao je načelnik Gutić. Pomoćmnik ministra za kulturu u Vladi TK Amela Mehmedović istakla je da će Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK i dalje podržavati ovu, ali i slične manifestacije. U znak zahvalnosti za podršku u organizovanju književnih susreta „Lejla Avdić“ Javna biblioteka je ovom prilikom uručila zahvalnice ovogodišnjim pokroviteljima – načelniku Gutiću, resornom kantonalnom ministarstvu i BH Telekomu.