Općina Banovići među prvim općinama u BiH koje su izradile Lokalni gender akcioni plan (LGAP)

Završna konferencija projekta o izradi lokalnih gender akcionih planova (LGAP) u osam lokalnih zajednica iz Bosne i Hercegovine, održana je u Banovićima.
Na završnoj konferenciji u Banovićima, prezentirana je temeljna analiza stanja rodne ravnopravnosti na području općine Banovići i proces izrade lokalnog gender akcionog plana za period 2020-2024.
Analiza je pokazala da općina Banovići ima dobre pokazatelje po pitanju ravnopravnosti spolova. Žene su zastupljene u organima uprave, na rukovodećim pozicijama javnih ustanova, u Općinskom vijeću, nevladinom sektoru i svim drugim sferama društvenog života. Istaknuto je i to da žene nisu zastupljene u najnižem organu lokalne samouprave, tj. u savjetima mjesnih zajednica, na što će se posebna pažnja obratiti u narednom periodu.
Na konferencije je istaknuto, da je u ovom projektu Općina Banovići među prvim općinama u BiH koje su izradile Lokalni gender akcioni plan i imaju dobre pokazatelje rodne ravnopravnosti, na kojima svakako treba još raditi.
Kroz LGAP će se osigurati starteško i koordinirano djelovanje općinskih službi u ovim procesima čiji je krajnji cilj unapređenje položaja žena.
LGAP Općine Banovići uskoro bi se trebao naći na sjednici Općinskog vijeće, koje će donijeti konačnu odluku o njegovoj implementaciji. Inače, izrađeni GLAP dobio je podršku Federalnih nadležnih organa i upućen je na dalje ramatranje.
Pored Banovića, projekat se realizuje u: Cazinu, Han Pijesku, Rogatici, Tesliću, Živinicama, Žepču i Trebinju.
Projekat se realizuje u saradnji sa udruženjem građana „Nešto više“ iz Sarajeva i podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske.
U okviru projekta urađena je video prezentacija koja je dostupna na Youtube kanalu Udruženja građana Nešto više. (OVDJE)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *