Općina i IFAD sufinansiraju start-up pakete za proizvodnju krastavca kornišona

Općina Banovići i Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD) i ove godine obezbijedit će start-up pakete proizvođačima zainteresiranim za organiziranu proizvodnju krastavca kornišona. To je potvrđeno na sastanku predstavnika Općine, IFAD-a i firme „Kornišon Bosnia“ d.o.o. Kalesija.

Vrijednost start-up paketa iznosi oko 2.000 KM, a finansira se po principu 40 posto IFAD, 10 procenta lokalna zajednica (općina) i 50 posto korisnik. Izuzetak su start-up paketi za žene i osobe starosne dobi do 35 godina – gdje IFAD finansira 60 posto, općina 10, a korisnik preostalih 30 procenata.

Tokom razgovora, predstavnici  Međunrodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) upoznali su općinskog načelnika da će podržati još tri projekta u općini Banovići, a koja se odnose na uređenje lokalne infrastrukture. Riječ je o projektima: Izgradnja gradske pijace (I-faza), Izgradnja vodovoda Odžak – MZ Banovići Selo i Izgradnja vodovoda Durakovići – MZ Omazići.

Naime, općina Banovići je prema IFAD-u aplicirala sa ukupno četiri takva projekta, od kojih su navedena tri odobrena i Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj iskazao je spremnost da iste sufinansira.