Općinska vlast u Banovićima započela aktivnosti na ispunjavanju više od dvije trećine datih obećanja – Istinomjer.ba

Općinska vlast u Banovićima je u prvoj godini mandata započela aktivnosti na ispunjavanju više od dvije trećine datih predizbornih obećanja – podaci su Istinomjera (Projekat Udruženja građana „Zašto ne“). Istinomjer je izdvojio ukupno 21 predizborno obećanje dato građanima Banovića te uradio godišnji izvještaj o progresu u njihovom ispunjavanju.

U izvještaju je konstatovano da je nakon prve godine mandata načelnika dr. Bege Gutića, zabilježena značajna aktivnost na realizaciji četiri obećanja: stvaranje uslova za razvijanje privatnog poduzetništva, osiguravanje redovnog snadbijevanja pitkom vodom u svim mjesnim zajednicama, razvoj infrastrukture i izgradnja regionalne sanitarne deponije „Eko-Sep“. Njima je data ocjena u progresu.

Na 15 obećanja su zabilježene određene aktivnosti i ocijenjena su kao započeta. Između ostalog, ona se odnose na: privredni razvoj Banovića, socijalnu sigurnost i stabilnost građana, ukidanje diskriminacije zapošljavanja ženske djece šehida i poginulih boraca, oživljavanje kulturnih aktivnosti i osiguravanje inkluzije osoba sa poteškoćama u razvoju, te povratak FK Budućnost u nogometnu Premijer ligu BiH.

Prema podacima Istinomjera, značajnije aktivnosti nisu zabilježene u vezi dva obećanja, koja su dobila ocjenu nije započeto. To su: obećanje o stvaranju uslova za aktivan i kvalitetan život penzionera i uređenje i izgradnja gradske pijace.

Treba napomenuti da je u međuvremenu pokrenuta aktivnost na uređenju i izgradnji gradske pijace. Urađen je Projekat uređenja trenutne gradske pijace, kao i Projekat regulacije i uređenja korita rijeke Litve, što je preduvjet za izgradnju nove pijace (100 metara iznad postojeće lokacije).

Istinomjer će u okviru monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja načelnika i gradonačelnika u 16 lokalnih zajednica i u naredne tri godine nastaviti pratiti aktivnosti na realizaciji predizbornih obećanja u općini Banovići.