Općinski načelnik dr. Bego Gutić upriličio prijem za Bahrudina Husagića člana tima FUCZ koji je sudjelovao u akcijama spašavanja i izvlačenja stradalih u Turskoj

Bahrudin Husagić jedini je Banovićanin koji je sudjelovao u akcijama spašavanja stradalih nakon razornog zemljotresa u Republici Turskoj. Kao pripadnik Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – USAR tima Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) radio je na raščišćavanju i pretraživanju ruševina u naseljima Sumerler i Defne na području Hataya, koje je jedno od najteže zemljotresom pogođenih područja.

Kako je kazao u razgovoru sa općinskim načelnikom dr. Begom Gutićem, predsjedavajućim Općinskog vijeća Robertom Lapčevićem i načelnikom Općinskog štaba civilne zaštite Fuadom Brigićem, stanje koje su zatekli u razorenom Hatyu je bilo jezivo, a najteže mu je palo izvlačenje stradalih porodica sa djecom od 7,8 i 9 godina. Za njega i ostale pripadnike tima FUCZ razmjere katastrofe su bile nestvarne i slike razaranja i stradanja ostat će im trajno urezane u sjećanje.

Istakao je da je tim od 52 pripadnika FUCZ  suosjećajuće sa stradalim dao je svoj maksimum na terenu i jedan je od zadnjih koji se povukao iz ovog grada. Na povratku kući, u Bosnu i Hercegovinu, u znak zahvalnosti ugostili su ih Bošnjaci iz Sakarya, koji čine 70 % stanovništva ovog grada.

Načelnik Gutuć zahvalio se Husagiću u ime Općine i svoj lično ime, te naglasio da će za učinjeni humani gest biti kandidiran za jedno od općinskih priznanja. Ovom prilikom upoznao ga da je općina Banovići uplatila 10.000,00 KM Agenciji za upravljanje katastrofama (AFAD) Republike Turske, a koja su namijenjena stanovnicima u ugroženim područjima – područjima pogođenim zemljotresom.