Počeli radovi na izgradnji mosta „Zelenika“ na prostoru Zaštićenog pejzaža „Konjuh“ (foto i video)

Uvođenjem izvođača u posao zvanično su počeli radovi na izgradnji mosta „Zelenika“ na prostoru Zaštićenog pejzaža „Konjuh“. U narednih 180 dana (6 mjeseci) radit će se prva faza radova za koju je Vlada Tuzlanskog Kantona osigurala 450 hiljada konvertibilnih maraka. Projekat implementira Javna ustanova „Direkcija regionalnih cesta TK“, a radove izvodi firma „ROADING“ d.o.o. Gračanica. Zvaničnom početku radova na izgradnji mosta Zelenika“ prisustvovali su: premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, načelnik općine Banovići dr. Bego Gutić, direktor Direkcije cesta TK Zijad Omerčić, ministri u Vladi TK Senada Dizdarević, Anela Ajšić, Dušanka Bećirović, Denis Bećirović i Fadil Alić, te poslanik u Skupštini TK Fadil Kudumović.

Prema riječima pemijera Irfana Halilagića, Vlada Tuzlanskog kantona osigurala je sva potrebna sredstva za realizaciju cijelog projekta, negdje oko 800 hiljada KM, i ovo nije lokalna nego regionalna priča imajući u vidu šta Zaštićeni pejzaž „Konjuh“ znači za građane Kantona. Načelnik općine Banovići dr. Bego Gutić kazao je da će najveći benefit od ovog projekta imati upravo građani TK, a posebno općine Banovići, jer se radi o važnom infrastrukturnom objektu koji povezuje dvije lokalne zajednice Banoviće i Živinice, o projektu čijom realizacijom se stvaraju bolje pretpostavke za razvoj turima na prostoru planine Konjuh. „Ovo je jedan od najkompleksnijih projekata iz Plana rad Direkcije regionalnih cesta TK za 2024. godinu“ – istakao je direktor Direkcije Zijad Omerčić, te dalje naveo da će se u narednom periodu na rijeci Osklova izgraditi moderan objekat, most sastavljen od dva raspona po 15 metara (ukupno 30 metara), ukupne širine 12 metara, sa dvije kolovozne trake široke po 3 m, dva trotoara po 1,5 m i biciklističkom stazom širokom 2,5 metara. U pitanju je armiranobetonska konstrukcija u montažno monolitnom sistemu.

Imajući u vidu da su potrebna sredstva za izgradnju mosta „Zelenika“ obezbjeđena u Budžetu TK, sa prvom fazom radova na izgradnji najavljeno je i pokretanje postupka o provođenju procedura za raspisivanje javne nabavke za drugu fazu radova. Realizacijom ovog projekta konačno će biti riješen dugogodišnji problem na kome se radilo više od 10 godina. Cijeli taj period obilježile su brojne poteškoće i opstrukcije, a konretnije aktivnosti bilježe se u posljednje dvije godine i to zahvaljujući zajedničkom angažmanu općine Banovići i Vlade TK. Važno je istaći da je Kantonalna vlada osigurala prvih 450 hiljada konvertibilnih maraka inicijalnih sredstava za projekat upravo na inicijativu čovijeka iz Banovića, poslanika u Skupštini TK Fadila Kudumovića.