Poziv građanima i svim zainteresiranim za informativnu sesiju o energetskoj efikasnosti u stambenom sektoru u općini Banovići  

Općina Banovići će u suradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija BiH (UNDP), u okviru projekta „Dekarbonizacija stambenog sektora“ (Residnential) koji finansira Švedska, održati informativnu sesiju posvećenu energetskoj efikasnosti u stambenom sektoru. Sesija će se održati 23. novembra u multimedijalnoj sali BKC-a sa početkom u 14 sati i 30 minuta.

S obzirom na to da je stambeni sektor jedan od najvećih potrošača energije, projekat „Residential“ će do kraja ove godine izraditi detaljne studije energetske efikasnosti i finansijske mehanizme za svih 36 SECAP općina/gradova, koje će pružiti uvid u stanje stambenog sektora i identifikaciju potencijalnih poboljšanja u ovim lokalnim jedinicama. Na info sesiji bit će predstavljeni rezultati studija zajedno s finansijskim mehanizmima razvijenim za našu općinu unutar ovog projekta. Cilj je zajedno stvoriti povoljne okvire za investicije u energetsku efikasnost stambenih objekata, te istaknuti brojne prednosti energetske efikasnosti, kako za domaćinstva, tako i za zajednicu u cjelini, uključujući očuvanje okoliša, poboljšanje zdravlja, smanjenje potrošnje energije, ostvarivanje ušteda i otvaranje zelenih radnih mjesta.

Općina Banovići ponosno se ubraja među 36 jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini koje su potpisale Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, kao i usvojile Akcione planove održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama (Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP). Ovaj strateški dokument postavlja temelje za mjere koje je potrebno poduzeti kako bismo ublažili i prilagodili se klimatskim promjenama, s ciljem smanjenja emisija stakleničkih plinova za 40 % do 2030. godine. Jedna od utvrđenih mjera je smanjenje potrošnje energije upotrebom obnovljivih izvora i/ili energetskom efikasnošću. 

Pozivaju se svi građani/ke, kao i drugi zainteresirani, uključujući predstavnike etažnih vlasnika i pružatelje usluga, da iskoriste ovu priliku i svojim prisustvom doprinesu oblikovanju budućih aktivnosti i prioriteta za izgradnju održivijeg stambenog sektora.