Predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK boravili u zvaničnoj posjeti općini Banovići (foto i video)

Kantonalni ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Fadil Alić, njegov pomoćnik Edin Šestan i poslanik u Skupštini TK Fadil Kudumović boravili su u zvaničnoj posjeti općini Banovići. Sa općinskim načelnikom dr. Begom Gutićem razgovarali su o realizaciji projekta „CEB II-Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja“. U okviru navedenog projekta, u naselju Brioni (MZ Oskova), grade se dva objekta sa po 15 stambenih jedinica u koje će biti smještene raseljene osobe i izbjeglice iz kolektivnih centara Ježevac i Mrdići. Obilaskom terena predstavnici Ministarstva i načelnik Gutić mogli su se uvjeriti da su radovi u završnoj fazi, te su s tim u vezi razgovarali o mogućoj finansijskoj podršci Vlade TK u obezbjeđenju priključaka na električnu mrežu i vodovodni sistem, a kako bi se korisnici mogli što prije useliti u svoje stanove. Ovom prilikom načelnik Gutić najavio je i projekat CEB III (izgradnju još dvije zgrade), čijom realizacijom bi se na području Banovića trajno riješio problem smještaja raseljenih osoba i izbjeglica. Upoznao je ministra Alića da je Katarska dobrotvorna organizacija „QATAR CHARITY“ izrazila spremnost da finansira izgradnju jedne zgrade  i da su pregovori u toku.

Posjeta općini Banovići bila je prilika da predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povrata TK, zajedno sa općinskim načelnikom, obiđu i Javnu ustanovu „Centar za socijalni rad“ kako bi se upoznali sa trenutnim stanjem, uslovima rada i kadrovskom strukturom u ovoj ustanovi. Imajući u vidu da je u fazi kreiranje budžeta Tuzlanskog kantona za 2024. godinu, cilj je bio vidjeti koliko Vlada TK može pomoći u kadrovskom jačanju Centra za socijalni rad Banovići.