Predstavnici općine Banovići i Udruženja za posao i poduzetništvo „LINK“ iz Mostara razgovarali o realizaciji projekta „Stare pruge za novu suradnju i iskustvo“

Delegacija općine Banovići predvođena načelnikom dr. Begom Gutićem sastala se sa predstavnicima Udruženja za posao i poduzetništvo „LINK“ iz Mostara, partnerima na projektu „Stare pruge za novu suradnju i iskustvo“. Na sastanku održanom u Mostaru razgovarano je o dosadašnjim aktivnostima koje su provedene u okviru projekta, ali i o predstojećim koracima posebno važnim za općinu Banovići. Naime, uskoro počinju konkretne aktivnosti u okviru kojih će se u Banovićima urediti prostor za muzejsku postavku vezano za istoriju grada i nastanak rudnika i željznice. Za ovu namjenu opremit će se prostor u zgradi „Samačka“, gdje će se urediti izložbeni prostor, multimedijalna sala, soba za virtualnu realnost i suvenirnica. Cijeli prostor bit će opremljen suvremenom opremom, e-vodičima, pametnim pločama, tabletima i vrhunskom tehnikom. Ukupna vrijednost ovog dijela projekta je oko 100.000,00 KM a finansirat će se sredstvima Europske unije.

Projekat „Stare pruge za novu saradnju i iskustvo“ realizuje se u sklopu programa prekogranične suradnje Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. Partneri u projektu su općina Banovići, Udruženje za posao i poduzetništvo „LiNK“ Mostar i Forum civilne akcije „FORCA“ Požega. Glavni aplikant i nosilac većine administrativnih procedura je Udruženju građana “Business Innovation Programs“-BIPS iz Beograda. Ukupna vrijednost projekta je prema predloženom budžetu 395.300,00 eura i najvećim dijelom ga finansira Europska unija (84,9 %).