Prijem za ratne komandante 119. Mbbr. Banovići i predstavnike boračkih udruženja (foto i video)

U okviru programa obilježavanja 15. januara, Dana formiranja 119. Mbbr. Banovići, predsjedavajući Općinskog vijeća Robert Lapćević i općinski načelnik dr. Bego Gutić upriličili su prijem za ratne komandante Brigade i predstavnike boračkih udruženja Općine. Prijem je bio prilika da se evociraju uspomene na 15. januar 1993. godine kada je Brigada formirana, ali i na njen ratni put i doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godina. Razgovaralo se i o drugim pitanjima,  dosadašnjoj suradnji boračkih udruženja i Općine te kako tu suradnju unaprijediti.

Čestitajući im 15. januar, Dan Brigade općinski načelni upoznao je predstavnike boračkih udruženja šta je sve Općina za njih uradila tokom 2021. godine, ali i šta planira uraditi u ovoj godini. Također, istakao je da je ovogodišnji program obilježavanja 15. januara tim značajniji imajući u vidu aktuelna dešavanja u zemlji, koja u značajnoj mjeri podsjećaju na predratni period devedesetih.

Prisutni su se ovom prilikom usaglasili da je u narednom periodu potrebno više raditi na čuvanju sjećanje na 15. januar 1993., odnosno na 119.Mbbr., a najbolji način za to je pisana riječ. Ponovo je ukazano na potrebu da se uraditi monografija Brigade, koja će biti podsjetnik svim budućim generacijama na jedno teško i nesretno vrijeme. Načelnik Gutić zamolio je predstavnike boračkih udruženja da pokrenu tu aktivnost, da se monografija napiše, a općina će sa svoje strane finansirati njeno štampanje (izdavanje).

Nakon svečanog prijema u zgradi Općine, položeno je cvijeće na Centralnom spomen obilježju u gradu, gdje je proučena fatiha i odata pošta šehidima i poginulim borcima 119. Muslimanske brdske brigade.