Prijem za ratne komandante i predstavnike boračkih udruženja povodom 30. godišnjice 119. Mbbr. Banovići (foto i video)

Tri decenije su prošle od osnivanja 119. Muslimanske brdske brigade Banovići koja je formirana 15. januara 1993. godine. Povodom ovog značajnog datuma općinski načelnik dr. Bego Gutić upriličio je prijem za njene ratne komandante i predstavnike boračkih udruženja. Na svečanom prijemu, najmasovnijem do sada, govorilo se o ratnom putu Brigade i njenom doprinosu u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. godina, ali i o historijskom značaju 15. januara i važnosti njegovog obilježavanja. Razgovaralo se i o dosadašnjoj suradnji boračkih udruženja i Općine, kako tu suradnju unaprijediti, kao i o drugim pitanjima.

15. Januar zauzima posebno mjesto u novijoj povijesti Banovića što potvrđuje činjenica da je uvršten na listu značajnih datuma i događaja za Općinu. Prema riječima načelnika Gutića potrebno je više raditi na čuvanju sjećanja na 15. januar 1993. godine. Kazao je da bi dobro bilo da se konačno uradi monografija Brigade, koja će biti podsjetnik svim budućim generacijama na jedno teško i nesretno vrijeme. Predstavnici boračkih udruženja treba da budu nosioci ove aktivnosti, a Općina će im pružiti svu neophodnu pomoć i podršku.

Nakon svečanog prijema u zgradi Općine, položeno je cvijeće na Centralnom spomen obilježju u gradu, gdje je proučena fatiha i odana pošta šehidima i poginulim borcima 119. Muslimanske brdske brigade. Posle džuma-namaza u džamiji Islamskog centra proučen je tevhid šehidima. Centralna manifestacija obilježavanja Dana Brigade održat će se u Željovi, u nedjelju 15. janura.