Promovisan književni prvijenac Ajle Čolić – roman „Bijela majka“ (foto i video)

U okviru 6. Međunarodnih književnih susreta „Lejla Avdić“, u multimedijalnoj Sali BKC-a, promovisan je roman „Bijela majka“ mlade Banovićanke Ajle Čolić. Riječ je Ajlinom prvom književnom ostvarenju koje je štampano zahvaljujući  Javnoj ustanovi „Javna biblioteka“ Banovići i općini Banovići. Odštampano je 200 primjeraka, a cijeli projekat urađen je domaćim snagama. Na njemu je radila skupina mladih ljudi (volonterski) kojima je ovo bio prvi posao ovakve vrste. Također, ovo je i prvi izdavački poduhvat Javne biblioteke za 66 godina postojanja i rada.

O romanu su na promociji govorili recenzenti: prof. Melisa Hasić Arnautović, prof. Abdulaziz Hidić, prof. Mirza Kahvedžić  te autorica Ajla Čolić. Velikom broj okupljenih obratili su se i općinski načelnik dr. Bego Gutić te direktor JU „Javna biblioteka“ Edis Hodžić.

Roman „Bijela majka“ Ajle Čolić sastoji se iz devet cjelina, odnosno devet poglavlja koja su svako priča za sebe. Sva su povezana konstatacijom da je smrt početak života, da ona ne znači kraj i upravo tom rečenicom započinje i završava ovo književno ostvarenje. Prema riječima autorice riječ je o kompleksnom književnom dijelu u kome se primarno govori o majčinstvu, odnosno roditeljstvu što se isprepliće sa nizom drugih životnih tema i u njemu se mogu pronaći različte dobne skupine.