Riješen problem vodosnabdijevanja za oko 35 domaćinstava u naselju Čubrić – urađena rekonstrukcija dijela vodovodne mreže (foto i video)

Dugi niz godina dio naselja Čubrić u Mjesnoj zajednici Podgorje imao je izražen problem sa vodosnabdijevanjem. Zbog velikih gubitaka vode na postojećoj mreži oko 35 domaćinstava ovog naselja muku mučilo je sa smanjenim dotokom vode u svoje domove. Njihovim mukama došao je kraj i problem je konačno riješen. Zahvaljujući novoj upravi Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Banovići radnici preduzeća su u roku od 15 dana uradili rekonstrukciju dijela dotrajale vodovodne mreže u dužini oko 550 metara, istu spojili na gradsku vodovodnu mrežu i tako osigurali normalno vodosnabdijevanje za mještane. Također, riješeno i pitanje urednog snabdijevanja vodom postojećeg vjerskog objekta u naselju, mjesne džamije koja je prema riječima džematlija, može se reći, bila bez vode. Radovi su koštali oko 25 hiljada konvertibilnih maraka i finansirani su iz vlastitih sredstava preduzeća.

Općina Banovići se već dugi niz godina suočava sa problemom velikih gubitaka vode na gradskoj vodovodnoj mreži. Oni iznose oko 63 procenta, a prema riječima direktora JP „Vodovod i kanalizacija“ Vahida Bašića već u prva tri mjeseca rada nove uprave, nizom intervencija, smanjeni su za oko 17 procenata. Direktor Bašić kazao je da će se u top pravcu raditi i u narednom periodu, utvrđene su najkritičnije tačke za intervencije (Brezici, Grivice, Omazići, Oskova, rezervoar Savići) i cilj je da se do polovine tekuće godine gubici vode u Banovićima svedu na oko 40 posto, što bi bio veliki uspjeh.