Svečana akademija povodom Dana 119. Mbbr. Banovići (foto i video)

U povodu 29 godišnjice od formiranja 119. Muslimanske brdske brgade Banovići u Bosanskom kulturnom centru organizirana je svečana akademija. Domaćin je bila Organizacija demobilisanih boraca općine Banovići, a akademiji su nazočili ratni komandanti brigade, predstavnici boračkih udruženja, općinski zvaničnici te brojni gosti. Ovo je bila prilika da prisutni evociraju uspomene na ratni period 92.-95. godina i prisjete se ratnog puta banovićke brigade u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Sa akademije je poslana jedinstvena poruka da je obilježavanje 15. januara, Dana formiranja 119. Mbbr.  Banovići danas tim značajnije ako se uzme u obzir aktuelna situacija u zemlji, koja umnogome podsjeća na početak devedestih godina prošlog stoljeća.

O banovićkoj brigadi i vremenu u kojem živimo govorili su: načelnik Banovića dr. Bego Gutić, general Sead Delić – komandant 2. korpusa Armije RBiH, Alija Bošnjaković – predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH i Ramo Mrkonjić – komandant 2. bataljona 119. Muslimanske brdske brigade.